Történetünk

Történetünk

Az Animatik márkát Kovásznai Dóri (Kovásznai György animációsfilm-rendező lánya) és férje, Sopronyi Dávid fotográfus hívták életre 2022-ben.

A pár régóta gondozza Kovásznai György festészeti és animációsfilmes hagyatékát, amelynek eredményeképp Kovásznai művészete ma reneszánszát éli és az alkotó óriási nemzetközi rajongótáborral büszkélkedhet. Az elmúlt években ahogy nőtt a Kovásznai György iránti érdeklődés, úgy emelkedett az ezzel kapcsolatos megkeresések száma is. Hamarosan nyilvánvalóvá vált hogy a közönség nemcsak megnézni szeretné az alkotásokat, hanem szeretene egy kis darabot haza is vinni magával – így nagy igény lenne Kovásznai-ajándéktárgyakra.

Ezt a felismerést továbbgondolva született meg az Animatik gondolata: bár a hazai animáció rendkívül gazdag múltra tekint vissza és napjainkban is virágzik, néhány (többnyire mesefilmes) kivételtől eltekintve merchandise nem készült a filmekhez. Az Animatik ezért azt tűzte ki céljául, hogy létrehozzon egy márkát, amely platformot biztosít a magyar animációs filmhez kötődő termékeknek. A Nemzeti Filmarchívummal együttműködésben folyamatosan bővítjük a kínálatunkban szereplő termékek és alkotók listáját. Arra törekszünk, hogy termékeinken tükröződjön az őket inspiráló művészek egyedi látásmódja és ezzel szeretnénk minél szélesebb közönséghez eljuttatni az magyar animáció varázsát!

Rólunk

Kovásznai Dóri 2006-ban szerezte közgazdász diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karán, majd második mesterszintű diplomáját a London School of Economics-on. 2010-től nemzetközi pénzügyi területen dolgozik.

Sopronyi Dávid 2007-ben végzett a Budapesti Műszaki Főiskola Multimédia szakán, majd 2012-ben a londoni Middlesex University-n szerzett fotográfus diplomát. Munkáival nemzetközi elismerést váltott ki, többek között díjazták a Sunday Times Spectrum Emerging Talent, D&AD, International Street Photography, Magenta Flash Forward és Onward Compé versenyeken.

Dóri és Dávid közösen dolgoznak Kovásznai György művészeti hagyatékának közzétételén, amelyről a www.kovasznai.org oldalon olvashattok.