Rófusz Ferenc

(1946 - )

animációs filmrendező, címzetes egyetemi tanár

Rófusz Ferenc animátor, animációs filmrendező és producer számos rövidfilmet, televíziós sorozatot, reklámfilmet készített, melyek világszerte elismerést szereztek számára. Különböző nemzetközi fesztiválokon szerzett díjakat, beleértve az Academy Awards-ot (Oscar díj), melyet 1981-ben kapott meg a Légy című filmjéért. Ezzel a mai napig az egyetlen magyar animációfilmes, aki ebben a díjban részesült.

1968-ban kezdett a Pannónia Filmstúdióban dolgozni, mint fázisrajzoló, később animátorként tevékenykedett, így dolgozott többek között a János vitézben, majd Jankovics Marcellel társrendezője lett a Gusztáv sorozat aktuális szériájának. Önálló film rendezőjeként 1974-ben debütált a Kő című rövidfilmmel.

A nyolcvanas években dolgozott Nyugat Németországban, majd 1988-ban letelepedési engedélyt kért Kanadában, ahol a Nelvana stúdió munkatársa lett. 1991-ben alapított saját stúdiót Super Fly Films néven, amelyet a mai napig működtet. 2002-ben tért haza Magyarországra, azóta párhuzamosan dolgozik Kanadában és hazájában.

Tovább olvasom

Filmjei

A légy

1980

A légy (amelyben karakterek nélküli háttérrajzokat látunk mozgásban) egy csapdahelyzetbe került rovar utolsó perceit dokumentálja. A film az illuzórikus szabadság és a vele szembe állított végletes kiszolgáltatottság allegorikus megjelenítése. A szubjektív kamera miatt a néző kénytelen a vesztébe rohanó légy szemszögével azonosulni, tragikus sorsát magára vállalni. A film elején reménysugárként bevillanó ablaküveg egy csillogóbb élet délibábjaként vonzza magához az állatot, ám a házban az addig szabad rovar egy pillanat alatt kiszolgáltatottá válik. A főszereplő eleve esélytelen küzdelmének legfőbb tragikuma nem is a biztos halál, hanem az, hogy az őt üldöző illető végig személytelen és ismeretlen marad.

1981-ban, első magyar filmként Oscar-díjat nyert.