Keresztes Dóra

(1953 - )

festő- és grafikusművész, animációsfilm-rendező

A Magyar Iparművészeti Főiskola tipográfus szakán végzett 1977-ben. 1977–1979 között a Magyar Iparművészeti Főiskola Továbbképző Intézetében tanult, majd a római Collegium Hungaricumban kezdett dolgozni. 

Önálló grafikusi tevékenysége mellett könyveket tervez és illusztrál, bélyegeket és plakátokat rajzol, valamint színházi díszleteket tervez és animációs filmeket is készít. Filmjei és képzőművészeti alkotásai a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét kívánják megteremteni – miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós és transzformációs lehetőségeinek tudatos használatát is. Műveiben a folklór világának elemei gyakran groteszk összefüggésben jelennek meg.

1980–1990 között a Múzsák című folyóirat művészeti szerkesztője volt. Alapító tagja a Magyar Illusztrátorok Társaságának és a Magyar Plakát Társaságnak. Az Utisz Grafikai Stúdió művészeti vezetője. Munkái több hazai és nemzetközi kiállításon és filmfesztiválon sikerrel szerepeltek. 2009-ben a New York-i Print Magazin Európai különszámában a magyar anyag bemutatásához az ő plakátját választotta nyitóképül. 2014-ben a Hirosimai Animációs Filmfesztivál rendezői őt választották, hogy önálló kiállítással képviselje az eseményen díszvendég Magyarországot. Illusztrátorként, illetve könyvtervezőként tíz alkalommal nyerte el az év legszebb könyve díjat.


Tovább olvasom

Filmjei

Garabonciák

1985

Ebben az ősi varázsszövegekre épülő filmben az alakok folyamatos, lüktető körforgása, átalakulásai és az erőteljes színhasználat a költészet sűrítő erejéhez mérhető. A film zenéjét a nép- és világzenét játszó Vízöntő együttes szerezte, grafikai világát a könyvillusztrátor Keresztes Dóra (Orosz István felesége) tervezte.